A

n off-grid guesthouse disappears into the South African bushveld. By Mandi Keighran

Inspired by ancient ruins, Frankie Pappas crafts a green-roofed, brick guesthouse that connects deeply with nature.

Hidden amidst the dense trees of a private reserve in Waterberg, South Africa, is a long, narrow building that appears to grow from a steep cliff out into the treetops. Crafted from local brick that evokes the sandstone rock face and capped with a green roof, the House of the Tall Chimneys is a guesthouse by Johannesburg-based architecture studio Frankie Pappas that celebrates a visceral connection with nature.

"This building is a way of being amongst the trees and the life that inhabits these trees," says Frankie Pappas. "It‚Äôs about waking up to vervet monkeys playing two meters from your bed, chacma baboons sunning themselves on the roof in the afternoon, and leopards walking beneath the building in the morning. It‚Äôs about how light filters through a saligna tree in summer, and how the air smells during a thunderstorm‚ÄĒthese are quintessential Bushveld things, and I wanted this building to be a place to experience them. The value of the building is in its capacity to get out of the way and ask you to be a part of something remarkable."

The clients are a couple, both veterinarians in their sixties, who are intimately involved with nature conservation. They are passionate about sharing the beauty of the land, and they often open up their farm for environmental education programs. They live in the main house‚ÄĒanother residence by Frankie Pappas, known as House of the Big Arch‚ÄĒaround 100 meters down the valley, and the House of the Tall Chimneys functions as a guesthouse, with nothing more than a bathroom and a bedroom/living space.

The site is in the Waterberg, a mountainous region of the Bushveld in the Limpopo province. The home is situated between a sandstone cliff and a riverine forest, so the main challenge was to create a building that spoke to both elements of the landscape. It was also essential that trees on the site were not damaged during the construction. The solution is a long, narrow building‚ÄĒ3.3 meters wide and 20 meters long‚ÄĒthat sits into the cliff face and is elevated out into the trees.

"The brief was for a bedroom that opened into the treescape to invite in the smells of the Bushveld and the rustle of the leaves; and a bathroom that was grounded into the landscape," says the firm. "In essence, we have the bedroom speaking of the trees, and the bathroom speaking of the cliff." The two parts of the guesthouse are separated by a wardrobe and changing area.

The narrow floor plan is supported by two brick chimneys, from which the house takes its name. They not only function structurally, but also work as passive cooling towers. The shorter chimney has a light fan in the top that blows air down past a pool of water to cool it.This cool air is circulated through the house and then siphoned out through the taller chimney as it heats up.

The boundary between interior and exterior space is blurred throughout the simple floor plan, with extensive glazing and spaces that open directly to the outdoors. "It would be one hell of a shame if we separated the inside of this building from the site," says Frankie Pappas. "So, instead of securing privacy with the building, we have secured privacy with the density of the forest."

The material palette is as simple and stripped back as the floor plan. It comprises bricks crafted using clay from a neighbouring town that matches the sandstone cliff and boulders, Eucalyptus saligna timber, and powder-coated aluminium window frames.

"Often in today’s architecture, the use of materials in one building is far too vast, and it becomes about assembling materials that look good," says Frankie Pappas. "I think this is a bit of a cop out, and dilutes not only the creative process, but also the essence of the spaces we should be trying to create."

The essence of House of the Tall Chimneys is a living space at one with nature, and the building seemingly dissolves into the surrounding landscape‚ÄĒan approach partially inspired by the Great Zimbabwe ruins in the Masvingo province. "That image of a building being consumed by its surrounds is unforgettable," says Frankie Pappas. "I think European traditions of architecture have never quite comprehended that feeling, and I think that‚Äôs a missed opportunity. It‚Äôs a beautiful thing."

"The building‚Äôs only a year old, and already it‚Äôs been subsumed by its surrounds‚ÄĒnot only by the vegetation, but all manner of fauna too," says Frankie Pappas. "One of the early things we talked about was the fact that this was never meant to be a house for humans exclusively. It‚Äôs home for the Bushveld life too. We took a piece of this bush in order to build a home, and so it‚Äôs only right to give as much space back. I think we gave more back‚ÄĒwe‚Äôve created remarkable microclimes for all sorts of animals and plants to inhabit. That for me is the most beautiful and the most rewarding part of the job."

 

 

‚Äć

Posted 
Aug 31, 2020
 in 
Décor
 category

More from 

Décor

 category

View All